basket
1

Найважливіші події і особистості в історії ювелірного мистецтва

  Зміст:

Ювелірні прикраси стародавнього Єгипту

Заглиблюючись в історію ювелірного мистецтва можна жахнутися тому, як недалеко ми пішли від Стародавнього Єгипту. Подумати тільки, вже в Стародавньому Єгипті основним матеріалом ювелірів було золото. Змінюючи склад сплаву, єгиптяни могли досягати різних кольорів від класичного білого золота до відтінків рожевого і зеленого. Асортимент давньоєгипетських ювелірних прикрас не такий вже і бідний, в порівнянні з сучасністю. Найбагатші єгиптяни носили і кільця, і сережки, і кулони, і браслети з підвісками, і навіть діадеми. Золоті прикраси були прикрашені всілякими кольоровими каменями, які ми зараз називаємо напівдорогоцінним — лазуритом, сердоліком, малахітом і ін. Головний принцип — прикраса має бути кольоровою, чим більше квітів, тим красивіше. До слова, діамантів стародавні єгиптяни не знали, тут ми можемо пишатися, що пішли від них далеко. Перли і смарагди були відомі вже древнім грекам.

Перші діаманти

Алмази вперше почали використовувати тільки європейські ювеліри XVII століття. Тоді ж був придуманий класичний метод огранки діаманта з 57 фацетом (гранями). Але тільки в ХХ столітті вчені-фізики пояснили принцип такого огранювання: 33 грані в верхній частині діаманта і 24 грані в нижній дають ідеальне заломлення променів світла в діамант і його гра розкривається у всій красі.

Чарльз Льюїс Тіффані

Чарльз Тіффані заснував ювелірний дім Tiffany & Co. в 1837 році разом з майбутньою дружиною і другом. Саме з ім'ям Чарльза Тіффані пов'язане становлення стерлінга — срібного стандарту США, сплаву з 92,5 відсотків срібла і 7,5 часткою міді, що надає металу міцності. У 1877 Тіффані викупив на аукціоні найбільший жовтий діамант (287 карат), а ограновування в 82 грані стало абсолютним рекордом для свого часу. У 70-х роках Tiffany & Co. отримала статус імператорського ювелірного виробника, її прикраси прикрашали жінок всіх правителів від Заходу до Сходу. Ще одне важливе новаторство Тіффані — перший у світовій історії каталог ювелірних виробів в обкладинці фірмового кольору (pantone 1837), який з тих пір так і залишився одним з ключових ідентифікаторів бренду.

Ювелірне пасхальне яйце Фаберже

Фаберже

Житель Петербурга, німець за походженням, Карл Фаберже народився в сім'ї ювелірів і навчався цієї майстерності за кордоном, щоб очолити бізнес батька, заснований в 1847 році. В роботі Карл Фаберже приділяв особливу увагу дрібницям і вмів поєднувати різні стилі в міру своєї освіти і кругозору.

У 1882 році його роботами на виставці в Москві зацікавився Олександр III, в 1885 році він замовив ювелірне пасхальне яйце для своєї дружини. Незабаром Фаберже став ювеліром Його Імператорської Величності, а традиція виготовляти крашанки тривала і при Миколі II. Небачена раніше тонкість, естетика і стилістика робіт Фаберже, а також так званий “російський стиль” допомогли Фаберже залишити слід в історії.

De Beers

У 1888 році в ПАР була заснована компанія De Beers , яка і до сьогодні залишається монополістом світового алмазного виробництва. Багато знавців стверджують, що світовий попит на алмази, який безумовно, дуже на руку цьому бізнесу, спочатку є частиною їх маркетингової стратегії, мовляв, мода на розкіш, виражену в алмазах і на кільця з діамантами — частина політики De Beers, що проводиться під слоганом “Діаманти — назавжди”.

Модель годинника Santos Cartier

Картьє

Cartier — заснований в 1847 році фамільний французький бренд, створений Луї-Франсуа Картьє і розвинений його нащадками. Луї-Франсуа Картьє першим використовував в ювелірному виробництві платину, а також ввів в моду знамениті образи тварин в ювелірних виробах, що стали візиткою бренду. Модель годин Santos виробництва Cartier стали першими чоловічими наручними годинниками, вироблених за запитом авіатора. До слова, перші жіночі наручні годинники також створені Cartier.

Даніель Сваровскі

Вироби під брендом Swarovski , строго кажучи, не є дорогоцінним камінням, це кришталь. Новаторство ж Даніель Сваровскі полягає у винаході в 1892 році машини для надточної автоматизованої огранки кристалів.

facebook
facebook
facebook