basket
1

Як вибрати діамант? Класифікація діамантів за кольором і чистоті

Благородні камені дивної краси сьогодні прикрашають найрізноманітніші ювелірні вироби: сережки, кільця, браслети, кольє, діадеми ... І навряд чи на світі знайдеться дівчина, яка не прийде в захват від колечка з діамантом. В силу своєї привабливості і високої вартісті, прикраса з каменем навіть 0,1 карат є приводом припускати, що у людини до тебе серйозні наміри

Що ж такого чарівного у цих каменях, що вже десятки століть викликають у нас бажання володіти і милуватися ними? Сьогодні існує багато самоцвітів, але жодному з них діамант не поступався свого королівського титулу. Можливо, секрет популярності криється в тому, що один камінь, припустимо 0,12 карат, здатний вміщати в себе таємничі переливи безлічі відтінків і манить своїм сліпучим блиском?

Кільця, інкрустовані іншими самоцвітами, безсумнівно, дуже гарні. Хтось купує їх, слідуючи модним тенденціям, хтось - завдяки особистим уподобанням, але тільки кільце з діамантом (навіть 0,2 карата) володіє таким магнетизмом і елегантністю, з якими не зрівняється жоден інший самоцвіт. Діамантові прикраси вже давно існують поза часом і модою. Вони можуть бути дуже скромними або до непристойності розкішними, але, безумовно, кільце з діамантом - це завжди витончене прикраса, як на руці бізнес-леді, так і на ручці молодої дівчини.

Що ми знаємо про діаманти, якими вони бувають?

Алмаз - це абсолютно унікальний витвір природи, піднесений світу з легкої руки ювеліра-огранщика. Багато хто помилково вважає, що діаманти виключно безбарвні, але це зовсім не так. Існують і кольорові алмази, забарвлення яких називають фантазійними, це пов'язано з тим, що багатство їх кольору можна уявити навіть у найсміливіших фантазіях. Так ось, група кольору діаманта - це один з факторів, що впливають на його вартість. Вважається, що найбільш цінними є повністю безбарвні камені (за ними полюють колекціонери), але фантазійні мають унікальну індивідуальність, побачивши їх один раз, запам'ятаєш назавжди. Давайте розглянемо види діамантів за кольором.

Таблиця 1. Шкала кольору діамантів.

Відтінок

Класифікація діамантів
(позначення)

Безбарвний

D-F

Більш насичений, але практично безбарвний

G-I

З практично непомітним відтінком

J-K

З невеликою жовтизною

L-R

Відчутно жовтуватий камінь

S-Z

До речі, в кращих ювелірних виробах переважають кольори D - K. Що стосується кольорових відтінків, то жовті й коричневі знижують вартість каменю. Але, все ж з тисячі алмазів лише один має глибокий природний колір, і йому варто віддати належне. Як би це не було парадоксально, найдорожчим діамантом в світі став рожевий камінь. Його назва «Рожевий Графф», вага 24,78 карата, ціна 46,16 млн доларів.

Кільце з діамантом 0,5 карат. Як обчислити вагу каменя?

Карат - одиниця виміру діамантів, (ct). У стародавні часи насіння караїбського дерева використовувалися в якості природного виміру алмазів. Вас, звичайно, цікавить питання: «скільки грам в одному караті»? Вага карата еквівалентна 0,2 грам. Масу діаманта вимірюють з точністю до 0,01 ct, більш дрібні камінці вважаються крихтою. Шкала розподілу карата має 100 одиниць.

Класифікація діамантів за вагою наступна: 

  • Дрібні, коли маса каменю менш 0,29 карата;
  • Середні, коли маса каменю від 0,3 до 0,99 карата;
  • Великі, коли маса каменю більше 1 карата;
Не варто плутати поняття каратності з поняттям розмір діаманта, адже камені однакової маси можуть мати різну форму ограновування, мати абсолютно різні габарити. Зі збільшенням розміру зростає і вартість карата діаманта, при чому, дуже стрімко, адже в природі досить рідко зустрічаються алмази без дефектів і сколів, які після обробки матимуть велику вагу і бездоганний вигляд. Співвідношення розміру і ваги діамантів показує таблиця каратності діамантів.

Таблиця 2. Каратність діаманта.

Класифікація діамантів. Кратність

До речі, найбільший діамант у світі, масою 545,67 каратів називається «Золотий ювілей». Перекласти карати в грами нескладно, це буде 109,134 грама. Камінь має жовто-коричневе відтінок і сьогодні зберігається в Бангкоку, а саме - в Королівському палаці.

Що таке чистота діаманта і як її дізнатися?

Чистота діаманта - комплексне поняття, яким визначається ступінь наявності його зовнішніх або внутрішніх дефектів (тріщин, природних вкраплень і т.д) їх кількості та розташування. Цей параметр дуже важливий, оскільки він показує, наскільки безперешкодно діамант може відбивати світло і наскільки важкою буде його обробка. Відкриємо невеликий секрет, кожен покупець може самостійно визначити чи перевірити чи відповідає параметр чистоти діаманта вказаною, розглянувши камінчик під лупою 10-ти кратного збільшення. Колір і чистота діамантів - це показники привабливості, іноді рідкості і у всіх випадках ціни алмазу.

Існує загальноприйнята класифікація діамантів по чистоті, в якій група чистоти діаманта позначається буквами. Її Ви можете побачити в наступній таблиці.

Таблиця 3. Види діамантів по чистоті.

Опис

Класифікація діамантів
(позначення)

Без сторонніх включень

FL

Без включень, але з несуттєвими зовнішніми дефектами: подряпинами і / або тріщинами.

IF

З незначними включеннями, які можна розглянути тільки на спеціальному обладнанні кваліфікованому в цій галузі майстра ювеліра.

VVS

З дрібними включеннями, що видно через лупу 10-ти кратного збільшення.

VS

З включеннями, що добре розглядаються через лупу 10-ти кратного збільшення.

SI

З великими включеннями, які видно без додаткового обладнання

I

В даному випадку діаманти можуть бути представлені в абсолютно різних цінових категоріях. Враховувати параметр чистоти дуже важливо, адже він досить сильно впливає на вартість каменю. До речі, сумлінні виробники завжди роблять відповідну позначку, яка свідчить про якість пропонованого товару.

Скільки граней у діаманта?

Огранювання каменю - це процес шліфування, в результаті якого на нього наносяться різні площини і камінь знаходить певну форму. Завдані площині називаються фацетом або гранями. У природі зустрічаються алмази самих різних форм, але їх властивості (колір, блиск, гра світла) відкриваються лише завдяки огранюванню, яка, до того ж, добре приховує різні природні недоліки.

До 20 століття наймоднішою формою ограновування вважалася обробка «трояндою», але вона перестала бути актуальною з моменту появи круглої «діамантового огранювання». У 1919 році відомий математик Марсель Толковскі зумів визначити ідеальну форму ограновування діамантів. Вчений зробив феноменальне відкриття, грунтуючись на законі повного внутрішнього відбивання. Світло, яке потрапляє на поверхню каменю, відбивається від його граней, відповідно до закону, і виходить назад. Так оптичні властивості каменю проявляються найкращим чином, створюючи неповторну гру світла. Ідеальний круглий діамант повинен мати 57 граней. Але, чим більше камінь, тим більше фацетів він має. Якщо розглядати діаманти менше 0,03 карата, то кількість їх граней дорівнює 17, від 0,03 до 0,05 карат - 33 грані. Однак, досить часто навіть діамант 0,03 карата ювеліри роблять з 57 гранями.

Існують і інші форми гранки їх прийнято називати фантазійними. Фантазійні типи огранки також поділяються на два види:
  • кліньеві, за пропорціями і обробці наближені до круглій формі діаманта (овал, груша, маркіз, принцеса, серце, радіант і ін.);
  • ступінчасті, коли огранювання складена ярусами (смарагд, багет і ін.)
Чи можна побачити різницю між однаковими формами ограновування? Так, це цілком реально. Тут діє правило, чим вища якість обробки, тим краще її сяйво. Взяти, приміром, два однакових кільця з діамантом 0,5 карат однакової чистоти, якщо один камінь буде світліше і яскравіше, це заслуга хорошого ювеліра і бездоганної якості нанесення огранки, тож і ціна за карат буде більшою. 

Обручки з діамантами

Головне питання покупця: як вибирати кільце з діамантом?

Діаманти, як раніше згадувалося, досить дорогі камені. З давніх-давен за один такий самоцвіт лишалися цілого стану. Заради них робили змови, обмани і навіть вбивства. Прикраси з діамантами дарувалися коханим, їх носили тільки принцеси, королеви, вони вважалися символом краси, елегантності і високого матеріального становища. Часу підвладне міняти все, але діаманти і ставлення до них ніяк не змінилося. Це як і раніше, розкішні камені, володіти якими хочуть все.

Висока цінність і рідкість діамантів ставить питання визначення їх якості. Найчастіше відбувається так, що купити діамант 0,3 карата дорожче, ніж діамант 1 карат. Чому? Тому, що якість ограновування, чистота і колір першого будуть краще, ніж в іншого. Кожен з описаних вище параметрів грає свою роль у визначенні кінцевої вартості виробу. Чим вище кожен з них, тим дорожче буде коштувати камінь. Прикраси з діамантами статусні і престижні також тому, що для них використовується благородна оправа: платина і золото різних відтінків.

Якщо Ви вирішили купити кільце з діамантом 0,25 карат або більше, необхідно вміти читати те, що написано на бирці виробника. Наприклад, на ярлику прикраси може бути наступна формула 2 Кр 57 - 0,3 G / VVS, де:
  • коефіцієнт 2 позначає, що у виробі 2 діаманта;
  • Кр - це форма огранки - кругла;
  • 57 - число граней у діаманта;
  • 0,3 - вага обох діамантів;
  • G - це колір каменю (більш насичений, але практично безбарвний);
  • VVS - чистота каменю (з незначними включеннями, які можна розглянути тільки на спеціальному обладнанні кваліфікованому в цій галузі майстра ювеліра.)
Важливо розуміти, що Вам пропонують в магазині, перед покупкою обов'язково ознайомтеся з цим матеріалом. Найбільш популярне питання покупців: «скільки коштує один карат діаманту?». Відповідь на нього дуже проста - стільки, скільки ви будете готові за нього віддати, адже діаманти дуже різні, тому кожен може підібрати собі відповідний до смаку і бюджету!
facebook
facebook
facebook