basket
1

Платина як метал: переваги та особливості

Протягом довгого часу платина залишалася без належної уваги, колись до неї ставилися зневажливо, називаючи срібельцем (як срібло, але статусом нижче). Тепер із платини роблять приголомшливо вишукані вироби. Блиск таких моделей не має помпезності, але підкорює витонченістю. В онлайн-журналі Zbird розповімо докладніше, що таке платина і чому це королева серед дорогоцінних металів.

 

✱ Що таке платина

✱ Як добувають платину

✱ Переваги металу

✱ Як відрізнити платину від білого золота та срібла

✱ Що дорожче: платина чи золото

✱ Скільки коштує каблучка з платини

 

 каблучка з платини

 

Що таке платина

 

Особливості платини

Символ: Pt
Номер: 78
Температура плавлення 1773,5 °C
Температура кипіння 4410 °C
Твердість за шкалою Мооса — 4-4,5
Не магнітиться у чистому вигляді


Як добувають платину? У природному середовищі платина у чистому вигляді практично не існує. На ювелірну промисловість йде 25% усього видобутку. Решту забирають автовиробники, медицина, космонавтика та інвестиції. Платина міститься в сульфідних рудах у вигляді розсіяних гранул і в компанії з іншими металами на кшталт міді, нікелю, заліза чи срібла. Процес одержання металу складний. Щоб видобути 1 унцію (31,1 г) платини переробляють понад 10 тонн руди. Якщо порівняти із золотом: 1 унція – 3 тонни руди. Трудомісткий процес відбивається і на вартості прикраси.

 

Переваги платини: 5 головних причин вибрати саме цей метал

 

1. Платина – дорогоцінний метал світло-сріблястого кольору з характерним сірим відтінком сталі. Цей колір вишуканий і стильний metallic, для створення його не потрібні домішки у сплаві.

2. Метал у чистому вигляді не використовують при створенні прикрас. В Україні та й у більшості Європейських країн існують еталонні проби платинових сплавів: 750, 850, 900 та 950. Це означає, що відсоток вмісту чистого металу в цих виробах дорівнює 75, 85, 90 і 95%. Як домішки використовують мідь, паладій, золото і кобальт, іноді срібло, рутеній, осмій або нікель.

 

3. Головна особливість платини полягає у міцності. Це одна з причин того, чому сьогодні такі популярні обручки з платини з діамантами чи без них. Такі вироби ідеальні для повсякденного носіння: вони не бояться механічних пошкоджень, деформацій чи зношування. У платинових прикрасах оправа ідеально тримає камінь, і ризик того, що він згодом загубиться мінімальний.

4. Платина носить титул вічного металу, їй не страшна взаємодія з вологою, повітрям, побутовою хімією, кислотами та перекисом водню. Тому вона довго зберігає колір та чудовий зовнішній вигляд, не тьмяніючи.

5. Ювелірні прикраси з платини не містять алергічних домішок, а тому не викликають реакцій чи подразнень на шкірі.

 

платинові обручки

 

Як відрізнити платину від білого золота та срібла

 

Тільки професіонали можуть із першого погляду визначити різницю. Але ми намагатимемося полегшити це завдання для кожного. 

  • Зверніть увагу на маркування, для платини це «РТ» або «PLAT». Також завжди звертайте увагу на інформацію на бирці та відбиток або лазерну пробу на самому виробі. Золото для прикрас частіше використовують у 585 чи 750 пробі, платину — в 900 та 950, срібло — 925.
  • Платина — щільний метал. Для, на перший погляд, абсолютно однакових прикрас із золота та платини потрібна різна кількість металу. Тому такі коштовності важчі та дорожчі. Зате краще тримають форму і їм не страшні подряпини та механічні ушкодження. 
  • Тому платиновий виріб важчий за інших. Якщо взяти три однакові за дизайном кільця (платинове, з білого золота та срібне), вже в руці можна відчути, що платинове значно важче.
  • У прикрасах на вітрині колір платини віддає більш сталевим, натуральним сіруватим відтінком, а ось срібло та біле золото буквально сяють, тому що їх покривають родієм для більшої білизни та глянцю. Щоб це зрозуміти насправді: зайдіть у будь-який ювелірний магазин і попросіть показати три прикраси схожого дизайну. Знаючи, у чому шукати різницю, погляд виявить, а розум зафіксує відмінність. До того ж назавжди.
  • У платинових прикрасах можна приймати душ скільки завгодно! (Хоча ми радимо все-таки знімати їх). Срібло покривається плямами, піддається корозії.
  • Біле золото часто покривають родієм, щоб воно не віддавало жовтизною — це природний відтінок золота. З часом більшість золотих родованих прикрас вимагають оновлення покриття. Платина ж зберігає свій приголомшливий колір десятиліттями. Цікавий факт: з 1 г платини можна зробити тоненький 2-кілометровий дріт.

колір платини та золота


Що дорожче: платина чи золото

На ціну платини та золота впливають кілька факторів: запит, поширеність в природі та кількість добутої сировини, а також складність обробки металу у процесі створення прикраси. Для останнього потрібні інші інструменти та обладнання: щоб розплавити платину потрібна температура вдвічі вища, ніж для золота.

Платина в чистому вигляді багато років була дорожчою за золото, але зараз ситуація інша. Офіційний курс банківських металів НБУ каже, що Аурум коштує практично вдвічі дорожче платини у 2022 році.

З прикрасами трохи інша ситуація — платина в обробці складніша, вона важче плавиться. І варто звертати увагу на пробу, яка показує % вмісту чистого металу у сплаві. І тут платина 900 або 950 проби з мінімумом добавок у будь-якому випадку коштує дорожче за золото 585 або 750 проби.

 

Скільки коштує каблучка з платини?

При покупці орієнтуйтеся на вагу металу, пробу, складність ювелірної роботи та наявність дорогоцінного каміння. Має значення вартість металу за грам, але робота з ним більш трудомістка, ніж із золотом. Це важливий фактор формування ціни.

Платинові каблучки на замовлення в інтернет-магазині ZBIRD — ідеальний вибір для заручин чи весілля. Такі прикраси виправдовують вартість і точно не розчарують!

 

Редактор: Гаращенко Ганна

 

facebook
facebook
facebook